Bine ați venit la podcastul Teamology Institute, susținut de OTP Bank.
Scopul nostru principal este diseminarea conceptelor validate științific si al bunelor practici din domeniul construirii și conducerii echipelor performante. Credem ca e mare nevoie în Romania de profesionalizarea subiectului și speram să putem ajuta cu aceste conversații. Ele sunt izvorâte atât din experiența noastră directa de lucru în echipă, cât și din cea de lucru cu echipele clienților noștri.
Prin acest episod, ne dorim să ajutăm liderii cu mai multă claritate pe ce înseamnă diverse tipuri de intervenții în echipă, printre care și team coaching, și cum ar putea ei, la modul practic, să le folosească într-un fel cât mai util în echipele pe care le conduc.
Sunt multe abordări pe care le-am cercetat îndeaproape pentru a găsi cele mai bune metode de aplicat în cultura românească, pe nevoile ei.
Se poate face și din exterior, însă noi ne dorim, în proiectele în care lucrăm, să transferăm această capabilitate cât mai repede și mai bine către liderul echipei. Liderul își conduce echipa și cu cât el înțelege și aplică mai bine instrumentele de team coaching, cu atât echipa va performa mai bine.
Team coaching-ul nu este despre a folosi niște instrumente, ci mai ales despre un fel de a fi, o filozofie de viață, despre rolul liderului în creșterea oamenilor pe care îi conduce.
Principalele tipuri de intervenții, uzual folosite pentru dezvoltarea de echipe sunt:
Între ce are de făcut și de reușit echipa și cum face aceste lucruri.
Chiar dacă abordarea uzuală, majoritară în management, este orientată către conținut, dacă nu intervenim la nivelul proceselor, la nivelul felului în care ne raportăm la sarcină, performanța va fi din ce în ce mai greu de obținut.
Pierdem din vedere că există niște pattern-uri de interacțiune, de comunicare, care, ușor-ușor, sabotează semnificativ conținutul.
Le regăsim în literatură sub denumirea de “process gain” și „process loss”.
Există un nivel încă și mai complex pentru ca o echipă să fie performantă. Nu e suficient ca fiecare individ, fiecare membru al ei să reflecteze la propriile lui experiențe, ca să învețe din ele. Echipa are neapărat nevoie să reflecteze împreună la experiențele echipei sau la experiențele unor membri, pentru ca să poată învăța împreună, ca să aplice mai bine împreună data viitoare.
E mai ușor de zis decât de făcut, însă dacă nu o faci, practic, nu prea conduci o echipă.
Pe continuum-ul coaching individual, group coaching și team coaching, ingredientele sunt diferite. Ele nu sunt același lucru și poți fi un foarte bun coach one-to-one și să nu-ți iasă deloc la nivel de echipă. Iar sa faci un coaching de echipă cu 10 oameni nu înseamnă un coaching individual ori 10.
Coaching-ul individual
Conform definitiei ICF, coaching-ul individual este partenerierea cu clientul într-un proces creativ, care să stimuleze gândirea și să îl inspire către maximizarea potențialului personal și profesional. Este despre a debloca clientul către schimbare, la nivel de tipare/pattern-uri, nu doar la nivelul contextului sau manifestărilor vizibile.
Dar dacă nu ești foarte atent sau dacă nu lucrezi foarte precis, se poate întâmpla ca oamenii să poată schimba contextul sau conținutul, dar cu aceleași pattern-uri.
Deci un coaching bine făcut e unul care reușește să deblocheze schimbarea și la nivelul pattern-urilor.
Coaching-ul de grup
În cazul unui working group, spre deosebire de echipă, obiectivul comun este o sumă a obiectivelor individuale ale membrilor grupului. Și atunci foarte importante sunt obiectivele si interesele membrilor.
Echipa, în schimb, are un obiectiv comun și, deși sunt și obiective individuale, ele sunt subsumate obiectivului mare al echipei.
Interdependența este ridicată in cazul echipei. Adică, noi nu putem reuși obiectivul mare decât depinzând unii de alții și lucrând împreună, în timp ce, într-un working-group, noi ni le putem face pe ale noastre cu care contribuim la obiectivul mare, fără să depindem de alții.
De aceea, într-un group coaching, obiectivele individuale și dezvoltarea individuală a membrilor grupului este la un rang foarte ridicat.
Într-un efort de group coaching, intervențiile sunt menite să ajute la o interacțiune cât mai reală și cât mai profundă dintre membrii grupului. Asta e felul în care ei învață și se dezvoltă, ca fiind parte din acel grup. Scopul este ca fiecare membru să-și ia de acolo cât mai mult, ca să poată să performeze, să contribuie cu bucata lui cât mai bine la performanța grupului.
Rolul coach-ului în acest context ar fi să îi ajute pe membrii grupului să își tragă cât mai multă valoare din interacțiunile și conversațiile pe care le au, printr-un design de interacțiuni si o facilitare cât mai bună.
Coaching-ul de echipă
Scopul lui este ca echipa să își atingă sau să își depășească obiectivul comun pe care îl are, păstrând atenția atât pe performanța individuală, cât și pe interacțiunea dintre membrii echipei și performanța echipei.
Cele mai nefolositoare intervenții sunt cele în care spui echipei care e problema și cum să o rezolve.
Team coaching-ul e o perfecționare continuă a calității întrebărilor cu care liderul conduce oamenii.
Să caute acele întrebări care deblochează în oameni soluții pe care de cele mai multe ori ei le aveau, dar nu erau puse în practică pentru că nu au primit întrebările corecte.
De cele mai multe ori, echipele au răspunsurile cele mai bune pentru ele. Dacă echipa nu are cel mai bun răspuns, înseamnă că întrebarea nu-i suficient de bună.
Un alt plan este cel al pattern-urilor. E important ca lider să pot să mă desprind un pic din conținut, din miza subiectului și să mă uit la felul în care ne raportăm la subiect.
Un team-coaching bun nu are o relație cu subiectul, cu conținutul, ci se uită la relația pe care oamenii o au cu conținutul și relația pe care o au între ei.
Team coaching-ul, în esență, e un proces de “learning from action”. Adică varianta lui cea mai bună e să înveți din ceea ce facem, din ceea ce înseamnă în echipă în fiecare zi.
Învățăm făcând treaba și învățăm ca să facem treaba.
Team coaching-ul este un act de leadership pentru că e responsabilitatea liderului să integreze feluri de a învăța ale echipei, pe care echipa le decide că sunt cele mai bune pentru ea. Vorbim despre aproape toate instanțele de acțiune ale echipei: în care oamenii fie se conduc între ei, fie își conduc task-urile, fie își conduc interacțiunile cu stakeholder-ii externi.
Team coaching-ul este despre ascultare, pe mai multe niveluri.
Este dincolo de ascultarea foarte exactă a cuvintelor spuse de către membrii echipei, tocmai pentru a surprinde pattern-urile, fie ele pattern-uri de comunicare sau de interacțiuni.
Este deopotrivă despre identificarea și numirea elefantului din cameră.
Ce este important în contractarea obiectivului de team coaching e ca echipa să fie on board cu acest proces și să-și dorească ea să atingă împreună obiectivul pe care și l-a propus.
Ideea că intrăm într-un proces în care liderul vrea să se uite și la procese și la pattern-uri, lucruri care nu sunt neapărat decizia X, decizia Y, suma X, suma Y, bugetul X, bugetul Y, poate să fie o ieșire din zona de confort sau chiar confuzantă pentru membri și atunci e nevoie de multă consecvență.
La echipele de top management, o astfel de abordare poate să aibă efecte foarte puternice în sistem, pentru că e posibil ca unii dintre manageri să înceapă sa vadă beneficiile, si să facă și ei în echipele pe care le conduc.
Cele două nu se exclud, ideal e să fie făcute împreună.
În România, există o debalansare semnificativă către coaching-ul individual. Mulți manageri se simt mult mai confortabil având one-to-one-uri decât conducând echipa ca echipă. Motivul este ancorat în cultura noastră colectivistă și asta tinde să fie un fel de presiune. Presiunea de a nu strica armonia și pacea socială.
Pe de alta parte însă, cu cat echipa poate să conțină mai multă tensiune, cu atât mai performantă poate fi. Așadar, lucrurile merita abordate diferit din această perspectivă: cât coaching de echipă și cât coaching individual.
Coaching-ul de echipă poate avea mai multe paliere, printre care două foarte importante:
Rezultatele urmărite prin team coaching țin de îmbunătățirea performanței echipei, îmbunătățirea proceselor din echipă și a relațiilor dintre membrii echipei.
Vă mulțumim că ați urmărit podcastul “Teamology Institute” susținut de OTP Bank.
Scopul nostru principal este diseminarea conceptelor validate științific și al bunelor practici din domeniul construirii și conducerii echipelor performante. Credem că e mare nevoie în Romania de profesionalizarea subiectului și sperăm să putem ajuta cu aceste conversații. Ele sunt izvorâte atât din experiența noastră directa de lucru în echipă, cât și din lucrul cu echipele clienților noștri.
Teamology Institute
If you want to stay up to date with our new podcast episodes, articles or other inspirational resources, please subscribe here.