Bine ați venit la podcastul Teamology Institute, susținut de OTP Bank.
Scopul nostru principal este diseminarea conceptelor validate științific si al bunelor practici din domeniul construirii și conducerii echipelor performante. Credem ca e mare nevoie în Romania de profesionalizarea subiectului și speram să putem ajuta cu aceste conversații. Ele sunt izvorâte atât din experiența noastră directa de lucru în echipă, cât și din cea de lucru cu echipele clienților noștri.
Prin această temă complexă și provocatoare, ne propunem o înțelegere mai bună a amprentelor culturale pe care le avem, pentru a putea lucra cu ele într-un fel cât mai productiv în echipe.
Din aceasta perspectivă, subiectul este unul relevant atât pentru echipele multiculturale, cât și pentru cele românești, pentru o mai bună funcționare și conducere a lor.
Scopul este să înțelegem mai bine de ce avem anumite comportamente când le avem și cum putem să începem să le conducem, nu doar să ne lăsăm conduși de ele.
Edgar Schein in “Humble Inquiry,” explică convingător că noi nu gândim și vorbim despre ceea ce vedem. Noi putem vedea doar lucrurile despre care suntem în stare să gândim și să vorbim.
Și atunci, cele mai multe ciocniri culturale apar nu neaparat pentru că noi interpretăm greșit niște lucruri, ci pentru că pur și simplu nu le vedem. Nu avem dezvoltat aparatul de a surprinde aceste comportamente si ajungem foarte departe cu niște interpretări care nu ne ajută deloc în colaborare.
Există foarte multe resurse pe această temă, din care vă recomandăm următoarele trei:
Pentru oricare dintre cele doua modele de analiză multiculturală, e important să știm că:
Indexul distanței față de putere (Power Distance Index)
Distanța față de putere reprezintă măsura în care, pentru o populație, faptul că cineva are putere și cineva nu are, e un dat în sine si este acceptat ca atare. Sau, dimpotrivă, puterea e ceva ce trebuie să negociem și să distribuim în funcție de merite, în funcție de ce ni se întâmplă la momentul respectiv. Pe o scala de la 0 la 100, Romania este la 90.
Adică suntem o societate care e de acord că puterea e inegal distribuită și mult centralizată, cu o distanță mare de la putere la restul.
Indexul de individualism
În societățile individualiste, membrii sunt crescuți cu convingerea că binele și rău în viața lor vin de la ei. Și atunci ei sunt responsabili pentru asta. În culturile colectiviste membrii sunt crescuți cu convingerea că binele și rău în viața lor vine de la grupul proxim. Fiecare membru să naște cu o datorie față grupul proxim care are grijă de el, care îi generează binele în viață. Pe cale de consecință, fiecare membru are o datorie să-și servească grupul și să continue acest sistem. România are un scor de 30 (de la 0 la 100) pe această scală a individualismului. Adică suntem o societate mai degrabă colectivistă, unde grupul proxim are o importanță foarte mare și asta e important de înțeles într-o echipă.
Adică sentimentul nostru de apartenență și responsabilitate e mult mai puternic față de grupul proxim, care în particular e echipa, decât față de organizație.
Pentru noi, zona aceasta de relație și proximitate, nu se amorsează în relație cu organizația, cu o entitate generică, ci în relație cu oamenii lângă care lucrezi.
Indexul de incertitudine (de evitare a incertitudinii)
Există societăți care își educă membrii cu ideea că ce e străin e interesant. Și există societăți care își educă membrii cu convingerea că ce e străin e periculos. Scorul Romaniei este de 90 (de la 0 la 100), adică foarte inconfortabili cu incertitudinea.
În echipe, acest aspect are reverberații multiple, printre care și în felul în care reacționăm în situații de conflict: o părere care nu e a mea, în loc să fie interesantă, e periculoasă. Frica de necunoscut, frică de incertitudine.
Indicele masculinității
O societate e definită ca fiind masculină dacă membrii ei sunt educați, crescuți, în ideea distincției foarte clare între rolurile masculine și feminine. Accentul este pus pe muncă, trăim ca sa muncim.
In societățile feminine rolurile acestea se suprapun în foarte multe privințe, adică și bărbații și femeile pot avea o carieră, se pot ocupa de familie, deciziile sunt împărtășite, toată lumea se preocupă de calitatea vieții. Aici, muncim ca să trăim.
Romania are scorul de 42, oarecum la mijloc.
Are ca scop surprinderea tiparelor din relațiile și interacțiunile culturale între manageri, nu între populații, și e mult mai precis pe elemente care au de-a face cu organizațiile și echipele.
Modelul are opt dimensiuni.
Important este, cu o minte deschisă, să facem o mapare a nevoilor din perspectivă culturală, comportamentală, informațională, decizională. Să ne înțelegem nevoile unii altora si să vedem unde le putem apropia. Ajută sa ne putem structura interacțiunile cu câteva elemente importante în echipă, discutate deschis între noi, pentru ca sa ne acomodăm mai bine unii cu alții si să performăm împreună.
Teamology Institute
If you want to stay up to date with our new podcast episodes, articles or other inspirational resources, please subscribe here.